Yoga wetenschap
Yoga wordt in het westen vaak een oosterse filosofie genoemd, maar het is veel meer dan dat. Yoga is een empirische wetenschap, de oudste en meest complete mens-wetenschap ter wereld.
Meer wetenschap dan filosofie
In veel westerse beschouwingen wordt yoga vaak afgeschilderd als een filosofie, een verzameling abstracte ideeën en concepten over het leven en het bestaan. Hoewel het waar is dat yoga diepe wortels heeft in de oude Indiase kenniswereld – de Vedanta – , is het reduceren van yoga tot enkel een filosofische leer een misvatting. Yoga is veel meer dan dat; het is een empirische mens-wetenschap die door praktijk en ervaring onderzoekt en bewijst hoe het menselijk organisme, zowel fysiek, energetisch als geestelijk, functioneert.
Wat is filosofie?
Filosofie is de studie van fundamentele vragen over bestaan, kennis, waarden, rede, geest en taal. Het richt zich vaak op abstracte speculaties en theoretische debatten. Hoewel filosofie ons waardevolle inzichten biedt, blijft het vaak beperkt tot het intellectuele domein en de wereld van ideeën. Kortom, filosofie is van weinig praktische waarde.
Empirische wetenschap
Yoga daarentegen, is anders dan louter speculatie en abstractie. Het is een systematische methode om direct te ervaren en te onderzoeken hoe lichaam en geest werken. Het doel van yoga is om via systematische oefening en observatie de aard van de menselijke ervaring te begrijpen en te transformeren.
De methoden en technieken van yoga zijn empirisch omdat ze gebaseerd zijn op directe observatie en ervaring. Dit is vergelijkbaar met de wetenschappelijke methode, waarbij hypothesen worden getest door middel van experimenten en waarnemingen. Maar dan wel innerlijke experimenten en waarnemingen in de onderzoeker zelf. Daarbij heeft de aspirant-yogi houvast aan eeuwenoude esoterische geschriften om hem de weg te wijzen.
Yoga, geschenk aan de mensheid
Even een stukje geschiedenis: In een ver verleden waren mensen gezond en kenden geen ziektes, geen problemen, geen oorlogen en strijd, geen verderf. Mensen leefden op aarde als goden, zo wordt verteld; men leefde vanuit het Ware Zelf en was van nature gelukkig. Echter ontstond na verloop van tijd een verkeerd besef van zelf-bewustzijn; men begon de ervaringen van het zintuiglijk bewustzijn aan te zien voor zichzelf en zo ontstond het ik-gevoel – het ego. In de Bijbel wordt dit symbolisch weergegeven in het verhaal van Adam en Eva en de verbanning uit het paradijs.
In India leefden Rishi’s, zieners. Door innerlijk schouwen en door hun helderziendheid zagen zij hoe het menselijk wezen is opgebouwd uit verschillende dichtheden, verschillende soorten bewustzijn (=licht), en hoe de fysieke, vitale, mentale en psychische processen daarin functioneren. Zij ontwikkelden methodes om de mens te genezen van zijn kwalen en vooral om hem weer terug te brengen bij zichzelf. Zo werd door hen de Yoga ontwikkeld; voor verschillende mensentypes (Raja Yoga voor type 3 waarbij het zwaartepunt van het psychische leven in het intellect-centrum ligt; de denkfuncties hebben de overhand op de bewegings-, instinct- en emotie-functies: de verstandsmens. Bhakti yoga voor type 2 waarbij het zwaartepunt van het psychische leven in het emotiecentrum ligt; dus de mens waarbij de emotie-functies de overhand hebben op alle andere: de gevoelsmens, de emotionele mens. En Hatha Yoga voor type 1 waarbij het zwaartepunt van het psychische leven in het bewegingscentrum ligt; dit is de mens van het fysieke lichaam: de mens in wie de bewegings- en instinctfuncties voortdurend de overhand hebben op de emotie- en denkfuncties). En rekening houdend met aanleg, geschiktheid en mate van vordering werden verschillende aanvullende yogavormen (Kundalini Yoga, Kriya Yoga, Maya Yoga, Tantra, etc.) door deze oude zieners als geschenk aan de mensheid gegeven.
Bewijs in jezelf
Het bewijs voor de waarheid van yoga-kennis ligt niet in oude teksten of externe autoriteiten, maar in persoonlijke ervaring. Door regelmatige beoefening van yoga, zoals asana’s (lichamelijke houdingen), pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie, kan een beoefenaar directe veranderingen in zichzelf waarnemen.
Hier zijn enkele manieren waarop yoga empirisch kan worden ervaren:
Fysieke gezondheid
Regelmatige beoefening van yoga-houdingen kan leiden tot verbeterde flexibiliteit, kracht en balans. De voordelen voor de gezondheid zijn meetbaar en voelbaar, zoals vermindering van pijn, betere houding en verhoogde energie.
Mentale gezondheid
Meditatie en ademhalingstechnieken hebben aantoonbare effecten op de geestelijke gezondheid. Ze kunnen stress verminderen, de concentratie verbeteren en bijdragen aan een groter gevoel van welzijn. Deze effecten zijn niet alleen subjectief; ze kunnen worden gemeten door wetenschappelijke studies die veranderingen in hersenactiviteit en hormonale balans aantonen.
Emotioneel welzijn
Yoga kan helpen bij het reguleren van emoties en het cultiveren van innerlijke vrede. Door bewust te zijn van je ademhaling en lichaam, ontwikkel je een diepere verbinding met jezelf, wat kan leiden tot een groter gevoel van emotionele stabiliteit.
Ten slotte
Yoga moet niet worden afgedaan als een abstracte filosofie. Het is een praktische, empirische mens-wetenschap die ons de tools geeft om ons eigen lichaam en geest te onderzoeken en te transformeren. De waarheid van yoga-kennis ligt dicht bij huis, namelijk in onszelf. Door regelmatige beoefening en zelfobservatie kunnen we de effecten van yoga direct ervaren en verifiëren.
In deze zin is yoga een levende wetenschap, voortdurend bevestigd door de ervaringen van miljoenen beoefenaars over de hele wereld. Het overstijgt de grenzen van louter intellectuele speculatie en biedt een directe, praktische weg naar zelfkennis en zelfverbetering.
Meer weten over yoga of yoga-wetenschap?
Wil je de praktische tools leren voor je dagelijks leven?
06 1526 3773
cor@siddharthadreamworks.nl