Manieren om uit je hoofd te komen en de stilte te ervaren

Kom uit je hoofd

Aandachtig zijn is de manier om ‘uit je hoofd’ te komen. Observeer gedachten zonder er door opgeslokt te worden. Meditatie, ademhaling en bewust handelen zijn je instrumenten. Wordt meester over je denken.

‘Uit je hoofd komen’ is een veelbesproken onderwerp. Het gaat over loskomen van gedachten – mindfulness – en het vinden van balans tussen denken en ervaren. We verkennen hierbij de volgende punten:

De kunst van aandacht

Het belang van het leren bewust je aandacht te gebruiken en methoden om gedachten los te laten.

Overwinnen van je denkgewoonte

Hoe constant denken kan leiden tot stress en manieren om dat patroon te doorbreken.

Balans tussen denken en voelen

Het vinden van een evenwicht tussen rationaliteit en het werkelijk ervaren van het leven.

Praktische technieken

Meditatie, ademhalingsoefeningen en andere praktische tools om uit je hoofd te komen.

Impact op je welzijn

Hoe het loslaten van constante gedachten kan bijdragen aan mentaal en emotioneel welzijn.

We besluiten dit blog met een tekst van Mirra Alfassa (‘De Moeder’) over het leren beheersen van je denkvermogen. Zij schreef dit al op jonge leeftijd toen zij bezig was anderen te helpen bewuster in het leven te staan.

1. De kunst van aandacht

Mindfulness is hip… Het gaat in de eerste plaats om Aandacht. Je leert bewust je aandacht te gebruiken. Aandacht is het enige in deze wereld dat je écht hebt, dat van jou zelf is, en waar je écht iets mee kunt. Door je aandacht bewust te gebruiken verzamel je meer en meer bewustzijn in je wezen en daarmee verkrijg je macht, in de eerste plaats over je eigen innerlijke leven en vervolgens macht over het leven aan de buitenkant.

Het toepassen van aandacht en bewust in het moment zijn, zijn van invloed om ‘uit je hoofd’ te komen. Het gaat erom je bewust te zijn van dit moment zonder voorkeur noch afkeur – dus zonder oordeel – en zonder verstrikt te raken in gedachten over verleden of toekomst.

En het is zo eenvoudig: het gaat er om dat je voortdurend aandachtig bent bij alles wat je doet. Dus juist de eenvoudigste handelingen met al je aandacht te verrichten zonder ze vervelend te vinden, zonder te worden afgeleid door gedachten aan wat straks moet gebeuren of wat anderen ervan vinden.

Door aandacht te cultiveren, leer je om je gedachten te observeren zonder er door opgeslokt te worden. Daardoor kan je meer aanwezig zijn in het huidige moment, waardoor je meer kunt genieten van wat je nu beleeft en ervaar je minder stress.

Het oefenen van aandacht door meditatie, bewuste ademhaling of simpelweg door je bewust te zijn van je lichaam, ja handelingen of je omgeving, helpt je om uit je hoofd te komen en je ervaart direct een innerlijke rust. Het kan ook je bewustzijn vergroten en het ontwikkelt jouw emotionele veerkracht.

2 Overwin je denkgewoonte

Het overwinnen van denken kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende manieren om dit aan te pakken:

Identificeer het denken

Bewust worden dat je aan het denken bent is de eerste stap. Dus bewust kijken naar je gedachten.

Gebruik van afleiding

Vind activiteiten die je geest bezighouden en je aandacht afleiden van de overmatige gedachten, zoals sporten, kunst, of hobby’s.

Schrijf je gedachten op

Zet je gedachten op papier; daarmee creëer je afstand en het helpt om ze los te laten.

Bewust denken

Houd je aandacht gedurende langere tijd op een willekeurig onderwerp. Zie welke associatieve gedachten dit oproept en merk wanneer je wordt afgeleid door andere, niet relevante gedachten. Zo wordt je meester over jouw denkvermogen, in plaats van andersom.

Praktijk van mindfulness

Leer om gedachten te observeren zonder erin te verzinken. Dit kan helpen om ze minder invloed op je te laten hebben.

Het doorbreken van denkpatronen vergt oefening en geduld, maar het is de sleutel tot verminder stress en meer innerlijke rust.

3. Balans tussen denken en ervaren

Het vinden van balans tussen denken en ervaren draait om het niet volledig opgaan in gedachten, maar ook niet ze volledig negeren. Enkele strategieën zijn:

Vergroot je bewustzijn

Wees je ervan bewust wanneer je te veel in je hoofd zit en oefen jezelf om je aandacht te verleggen naar het voelen, naar fysieke gewaarwordingen. Het brengt je direct naar ‘Dit moment’.

Gebruik je zintuigen

Richt je op wat je ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt op een gegeven moment. Ook dit helpt je om in het huidige moment aanwezig te zijn.

Neem regelmatig pauzes

Neem regelmatig pauzes gedurende de dag om bewust te ontspannen of te mediteren om de denkstroom te onderbreken.

Het vinden van deze balans kan je helpen om zowel de vruchten te plukken van de voordelen van bewust nadenken als van het volledig ervaren van de innerlijke stilte en het huidige moment.

4. Praktische technieken

Laten we ons richten op praktische technieken om uit je hoofd te komen. Hier zijn een paar benaderingen die je zou kunnen verkennen:

Meditatie

Er bestaan veel verschillende meditatietechnieken die helpen om gedachten los te laten, zoals ademhalingsmeditatie, geleide visualisaties of mindfulness-meditatie. Tijdens onze Zenwandelingen krijg je diverse technieken aangereikt.

Ademhalingsoefeningen

Ook oefenen we ademhalingstechnieken die kunnen helpen om bewust te worden, te ontspannen en gedachten te kalmeren. Vooral leer je om je tijdens dagelijkse activiteit bewust te zijn van de ademhaling en deze niet te storen. Je doet al je bezigheden op het ritme van de adem.

Bewuste activiteiten

Denk aan wandelen in de natuur, hatha yoga (verkrijgbaar onder tal van interessante benamingen), of andere activiteiten waarbij je bewust bent van elke beweging of sensatie, waardoor je minder in je hoofd zit. Ook sporten in de sportschool, fietsen of andere activiteiten worden yoga als je ze bewust doet. Ook heel gewone dagelijkse activiteiten zijn juist uitermate geschikt om je bewuste aandacht te oefenen. Je zou er zo gauw niet aan denken, maar hier zijn er een paar: de afwas doen, stofzuigen, boodschappen doen, wachten op de tram of de bus, over straat lopen, je schoenen strikken, in je neus peuteren, een praatje maken, een borreltje drinken… Vul verder zelf maar in.

Schermvrije tijd

Het verminderen van schermtijd kan je helpen om denken te verminderen. Maak bewust gebruik van je smartphone, tablet en laptop, en leg ze bewust opzij wanneer ze echt niet nodig zijn.

Kan je hulp gebruiken met een of meer van bovenstaande onderwerpen (meditatie, adem, activiteit, schemertijd), plan dan een afspraak met me voor een gratis kennismaking. Dan gaan we samen een uur wandelen.

5 Impact op welzijn

Het loslaten van de constante stroom van gedachten kan een enorm effect hebben op jouw welzijn. Het vermindert stress en angst en het verbetert je algehele gemoedstoestand. Wanneer je leert dat gedachten niet per se jóuw gedachten zijn, ben je minder gehecht aan je gedachten en ervaar je een grotere innerlijke rust en tevredenheid.

Je welzijn verbetert ook doordat je meer in staat bent om te genieten van het moment en beter om kunt gaan met uitdagingen, zonder overmatig te piekeren. Dit kan resulteren in een betere nachtrust, verbeterde relaties en een meer gebalanceerd leven.

Het verminderen van overmatig denken heeft een positieve impact heeft op je algehele welzijn. Leer jezelf de simpele techniek om je bewust te worden van je gedachten, je denken onder controle te krijgen en pas het in je dagelijks leven.

Lees ook het advies van Mirra Alfassa (De Moeder) over hoe meesterschap over het denken te krijgen.


Wil jij je hoofd stil krijgen?
Kan ik je helpen de stilte te ervaren?

06 1526 3773
cor@siddharthadreamworks.nl

Scroll naar boven